Grønne ærter i jernurtolie med røget muslingeemulsion – snack

Denne opskrift stammer fra vores kokkeprojekt med temaet Limfjordens spisekammer

Snack til 4-6 personer

Ingredienser:

10 store muslinger (eller 20 små)
Rygesmuld (ca en deciliter)
2 æggeblommer
2 ss æbleeddike
1 tsk sennep
100 g spinat
2-3 dl neutral olie
Jernurt (citronmelisse)
4-6 ss friskbælgede ærter (du kan ikke bruge frosne ærter)

Damp hurtigt muslingerne i lidt kogende vand i en gryde med låg. Så snart de åbner sig er de færdige. Pluk muslingerne og kom dem i en ramakin eller lign. skål som kan tåle varme.

For en gryde eller kasserolle med sølvpapir. Læg rygesmulden i kasserollen på sølvpapiret og tænd blusset på fuld. Når rygesmulden ryger kraftigt stilles skålen med muslinger i og der lægges låg på. Tag gryden af varmen og lad muslingerne ‘ryge’ i fem minutter (længere hvis der ønskes en kraftigere røgsmag).

I en foodprocesser eller blender fyldes spinat og 1 dl. olie. Blend længe – til olien bliver så varm at den begynder at ryge. Når olien bliver varm nok vil spinaten og olien begynde at skille. Her tilsættes jernurten og den blendes kort med. Sigt olien igennem et klæde, så du får en klar grøn olie (for lang holdbarhed på olien se tip nederst i opskriften).

Blend muslingerne med æggeblomme, æbleeddike og sennep i et højt glas eller i en foodprocessor. Tilsæt olie lidt ad gangen til du har en cremet mayonnaise-creme.

Vend ærterne med den grønne olie. Anret din snack i på en ske eller i en lille skål. Læg muslingecreme i bunden og top ærterne. Pynt med lidt jernurt og evt et dryp citronsaft.

 

Tip til den grønne olie:
I bunden af olien samles lidt brunt vand – dette er væske fra urterne. Det skal tages fra hvis man ønsker at olien skal holde sig længe. Hæld olien i en pose og hæng den skrå så det brune vand kan samle sig i det nederste hjørne (eller brug en engangssprøjtepose). Når den brune væske har samlet sig, så sæt en klemme på posen lige over væsken. Så kan du klippe hul og lade den brune væske løbe fra. Hæld den rene grønne olie i en flaske og opbevar i køleskabet. Hvis du pakker den ind i fx staniol holder den farve og smag længe.